Skip to main content

Batatas prašosi į kaimo daržą

Daržo augalai jau senokai išrinkti šiam sezonui, jau pradėtos pirkti sėklos, jau daržo schema nubraižyta. Ir visgi šiandien paskaičius straipsnį vienas augalas tapo realus pretendentas į daržą - batatas (saldžioji bulvė). Prisižiūrėjusi JO receptų, net esu kažką gaminusi iš šios daržovės. Skonis patiko, bet pirkti atvežtines daržoves nesinori, kai yra galimybė užsiauginti savo.

Saldžioji bulvė - http://lt.wikipedia.org/wiki/Batatas
Paskaičiau šiandien straipsnelį visai atsitiktinai apie saldžias bulves ir įtikėjau, kad galima jų užsiauginti mūsų klimato sąlygomis. Tik reiks pasidomėti dėl sėklos ar daigų, būtų gerai gauti jų sėklų parduotuvėje, o ne pirkti bulves iš prekybcentrio ir tikėtis, kad jos išleis ūglius.
http://www.sodasirdarzas.lt/darzoves/saldzioji-bulve-darzo-pasididziavimas/

Atnaujinimas

Praėjus keletui metų bandymuose užsiauginti saldžias bulves, reziumuoju:
- daigai visai lengvai užauginami. Saldžia bulvė susmaigstyti dantų kraptukais, įmerkti į vandenį ir ganėtinai greitai pradeda augti atžalos
- atžalas nuskabiau, įmerkiau į kitą vandenį ir vėl greitai išleido šaknis. Tas atžalas aš ir sodinau: balkone, darže, mamos šiltnamyje.

Babatų derlius

- geriausias batatų derlius buvo balkone dideliame vazone. Šaknų buvo nemažai ir kai kurios užaugo piršto ar mažos morkos storio.
- mamos šiltnamyje batatas labai suvešėjo į lapus, įtariu, kad vandens negavo kiek jam norėjosi, tad neužmezgė batatų derliaus šaknyse
- darže nyko, beveik nunyko. Augalas nei suvešėjo, nei gumbų užaugino.

Norint derliaus batatui reikia šilumos ir drėgmės, tad rūpinkitės viskuo ir tikrai įmanoma užsiauginti kažkokio dydžio gumbų Lietuvos klimato juostoje.

Comments

  1. Sveiki, Ar pavyko uzsiauginti?
    Is kur gavote seklu?

    ReplyDelete
  2. Sveiki,

    Sėklų nereikia, batatas dauginamas auginiais. Tiesiog reikia vandenyje palaikyti bulvę ir ji suželia. Auginius nuskabyti ir vėl įmerkti į vandenį - lengvai išleidžia šaknis. Auginius su išleistomis šaknimis pasodinti.
    Auginom 3 vietose:
    darže atvirame lauke - neužaugo, augalas kažkodėl skurdo
    močiutės šiltnamyje - lapų daug, batatų nebuvo
    nestiklintame balkone dideliame vazone - užaugo bulvės, tiesa, jos buvo smulkesnės nei parduotuvinės

    Kaip auginius auginom - http://2.bp.blogspot.com/-L3YZqxFP5qM/VPypHqneQsI/AAAAAAAAJ7A/9ZZtj-_YI4E/s1600/IMG_4977.JPG

    Asta

    ReplyDelete

Post a Comment