Skip to main content

Think different, think out of the box - Lyderystė

Klausau Adizes. 
Kodėl jo mintys tokios limpančios ir aktualios, verčiančios susimastyti, puikiai perteikiami terminai per paprastas ir supratingas situacijas.
Šį kartą klausiau apie lyderį, kuris gimė iš vadovo sąvokos, vadovas gimė iš administratoriaus. Lietuvių kalboj net vienos grandies vertimo trūksta (Administration -> Management -> Executive -> Leadership). Žaismas su žodžiais, bet gal kaita to paties dalyko, tik paltukas kitas.
Patiko paprastas pavyzdys, kas yra vadovas ir kas yra lyderis. Pateikiamas pavyzdys per rankos pavyzdį, yra 5 skirtingi  pirštai, visi atlieka vis kitą funkciją. Kas būtų, jeigu visi būtų vienodi? Būtų kažkoks įrankis, kuris neatliktų visų reikalingų funkcijų.
Adizes pavyzdys: 
- rodomasis pirštas - vadovas/lyderis, kuris nurodo ką daryti,
- nykštys - lyderis, nes jis lengvai pasiekia visus pirštus - nykščio tikslas, kad visi papildytų vienas kitą ir visi dirbtų kaip ranka. Ranka stipresnė, nei atskiri pirštai.
Rankos pavyzdys puikiai pritaikomas ir kompanijose, šeimose, draugų tarpe. Kas nutinka, jeigu draugai yra vienodi, kaip tu? Jie yra neįdomūs, su jais retai matomės ir t.t. Kas nutinka, kai kompanijoje visi galvoja taip pat? Nieks nesikeičia arba pokytis nuveda į bėdą, nes nėra konstruktyvios kritikos. Esmė viso šio pavyzdžio - vienas kitą papildom.

Dar viena mintis - visi pritaria - vadinasi, visi tingi galvoti. Paprasta gyventi, bet kas iš to? Prieštaravimas yra nuolatinis mąstymas, vedantis link geresnio rezultato. Žinoma, prieštaravimai yra dažnai nemėgstami, prieštaraujantieji nutildomi. Jeigu visi vienodi, vadinasi, užtenka tik vieno žmogaus - visi kiti nereikalingi.
Pritarti yra labai lengva, kelmas miške viskam pritaria, o žmogus turi savo nuomonę, kuri nebūtinai visada, bet dažnai nesutaps su oponento išsakyta nuomone.
Išgirsti, priimti kitą nuomonę reikia pasitikėjimo ir pagarbos.

Comments