Skip to main content

Paieškos rezultatai pagal įvesties kalbą

Pagal orus, jau jaučiamas pavasario kvapas, taip drėgna, gaivu, bet iki tikrojo pavasario reiks dar palūkėti ir pažiemoti 2 mėnesius. Bet mintimis aš jau kaime, jau planuoju naujo sezono darbus, jau galvoju apie sodą, daržą, namuką, pirtį ir kokie pokyčiai šiemet kaimuką užklups.
Viena iš minčių - gal reiktų susimeistrauti lauko baldus, gal kokių patobulinimų padaryti, gal kokią gerą mintį internete rasiu ir pradėjau. Įvedžiau į vaizdų paiešką "lauko baldai" ir mane nuliūdino paieškos rezultatai... Gal įvesta frazė netiksli, gal lietuviai lauko baldus asocijuoja tik su medžiu, gal... atsakymų daugiau nei klausimų, tuomet įrašiau anglišką frazę "outdoor furniture" ir rezultatai mane nustebino, nes jie buvo visiškai kitokie, nei lietuviškos frazės variantu.
Berašant šį postą atliktas tyrimas, kuris išsirutuliojo į:
   - kaip priklauso paieškos rezultatai nuo įvesties kalbos, šiuo atveju: LT ir EN,
   - kaip priklauso paieškos rezultatai nuo pasirinkto paieškos variklio,
   - su paieškų rezultatais ne itin susijęs tyrimas - kokios dar egzistuoja paieškos,  nes šiuo metu apsiriboju ir naudoju tik viena iš jų.

Vaizdų paieška skirtinguose paieškos varikliuose
Pagrindiniame paieškų variklyje santykis tarp lietuviškos ir angliškos frazės viršija 1000. Skiriasi ne tik vaizdų kiekis, bet ir nuotraukų pobūdis: LT nuotraukos daugeliu atveju yra mediniai lakuoti stalai su suolais, o EN atveju baldai visiškai kokie. Čia ir jūra, ir saulė, ir kalnai horizonte.
Lauko baldai vs Outdoor furniture skirtinguose paieškos varikliuose
Mano pasidaryta išvada iš šio vėlaus vakaro tyrimo - jeigu žiūrėsi tik pro vieną langą, tai nematysi tikro vaizdo :)

Comments