Skip to main content

Austriški patiekalai, desertai, tortai

Kalnais kalnais, o kitas malonumas pažinti šalį ir jos virtuvę. Atostogaujant kiekvieną popietę minkau telefoną ir žiūrinėju, kokie patiekalai yra austriški. Atrinkau kelis austriškus valgius, kuriuos reiks grįžus namo išbandyti savo virtuvejė. Pačių ekstremaliausių neėmiau į sąrašą, visi išvardintieji yra pagaminami, ir turėtų būti valgomi.

Pagrindiniai Austriški patiekalai

Vienos šnicelis (Wiener Schnitzel) - gaminamas iš veršienos (ar kiaulienos), patiekamas visiškai paprastai: kepsnys, bulvės, citrinos skiltelė, džemas. Gaminamas labai panašiai, kaip mūsų karbonadas: išmutą mėsa, apvoliota miltuose, kiaušinyje, džiuvėseliuose ir iškepta karštuose riebaluose (nepagailėti keptuvėje riebalų, kad daug apsemtų kepant). Skanus ką tik iškeptas.

Koldūnai su abrikosais ar slyvomis (Marillenknödel) - gaminami su įvairiomis tešlomis, bet pagrindinis principas labai panašus į mūsų cepelinus. Bulvių ar manų tešla į delną, įdedamas abrikosas, aplipinamas tešla ir išvirdama. Išvirtas kukulaitis apvoliojamas pakepintuose ant sviesto džiuvėsiuose.

Virta jautiena (Tafelspitz) - virta jautiena, patiekama su bulvėmis, krienais, obuoliene. Įvairios variacijos skiriasi nuo šefo, garnyras pakeičiamas raudonais kopūstais, bruknių ar kita uogiene, dar duonos kukulio atmaina.


Guliašas (Gulasch) - guliašas atkeliavęs į Austriją iš Vengrijos, bet itin geras pasirinkimas slidinėjimų trasų trobelėse. Patiekiamas dubenėlyje su bandele.


Makaronai, virtiniai, o gal zacirka (Käsespätzle, Spätzle & Nockerl, Pinzgauer Kasnockn) - skysta tešla išverdama mažais gabaliukais, gaunasi alia makaronai ir pakepinama orkaiteje su sūriu.


Apkeptos bulvės (Tiroler Gröstl) - paprastas sotus bulvių, mėsos patiekalas: pakepintos virtos bulvės su kiauliena, jautiena, ant viršaus keptas kiaušinis, patiekama su raugintais ar šviežiais kopūstais.


Šviesios duonos kukulaičiai (Knödel) - virtiniai be mėsos, kurių pagrindą sudaro šviesi duona, kiaušinis, mačiau receptų su sūriu, bulvėmis. Patiekimi šie kukulaičiai prie sriubos ar mėsos patiekalų.

Virtų bulvių "cepelinai" (Hascheeknödel) - virtų bulvių virtiniai su mėsos įdaru.

Mėsos kukuliai (Fleischkknödel) - virti mėsos kukuliai - receptas.

Sūrio kotletukai (Kaspressknödel) - kepti sūrio, duonos kukuliai - receptas.


Manų kukuliai (Griesknoedel) - patiekiami su sriuba - receptas.

Bulvių sriuba (Eachtlingsuppe) - sriuba iš jautienos, bulvių, pieno, kiaušinių.

Bulvių salotos (Erdäpfelsalat) - bulvių salotos su sultiniu, actu, garstyčiomis.

Kaulienos, kiaulės kojos sriuba (Klachelsuppe) - kiaulės koja, šakninės daržovės, svogūnai, miltai sriubai sutirtšinti ir vualia - sriuba. Receptas

Austriški Desertai

Štriudelis (Apfelstrudel) - obuolinis, varškinis ir dar yra skirtingų variacijų. Patiekamas su vaniliniu padažu. Mano virtuvėje obuolinis štriudelis gamintas ne kartą, pasirodo, receptą ir gaminimo detalės jau nugulė mano blog anksčiau.


Imperatoriaus nesąmonė (Kaiserschmarrn) - saldus patiekalas, kartais valgomas kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip desertas. Iš principo, tai yra purus storas blynas.


Pyragėlis su aguonomis (Mohnzelten) - pyragėlis su aguonų įdaru.

Aguoninė bandelė kepta garuose (Germknödel) - mielinė bandelė įdarytą slyvų džemu, patiekiama su sviestiniu padažu.

Įdarytas ragelis (Schaumroller) - kepta susukta sliuoksniuota tešla ant tubeles su morenginiu įdaru.


Sviestinės, mielinės bandelės (Rauhnudeln, Buchteln ar Wuchteln) - sulipusios sviestinės bandelės su abrikosų įdaru.

Kalėdinis kekstas (Stollen) - visiškai Kalėdinis, su alkoholiu brandintas kepinys.Slyvu pyragas (Zwetschkenfleck) - mielinės tešlos pagrindas su slyvomis, riešutų trupiniais... turėtų būti paprasta pagaminti ir gardžiai saldžiarūgštu.

Šokoladinis pyragas su migdolais (Rehrücken) -  desertas primenantis elnienos balną. Receptas.

Sviestiniai sausainiai (Ischler Törtchen) - sviestiniai, riešutiniai sausainiai pertepti raudonų serbentų ar abrikosų džemu ir aplieta šokoladu.

Keksas (Gugelhupf) - klasikinis sviestinis keksas, ir jo marmurinis variantas - receptas.

Alaus pyragas (Bierkuchen) - įvardinčiau šį deserta kaip sviestinį keksą su alumi - receptas.

Desertas panašus į suflė (Salzburger Nockerl) - pagrindas gaminamas iš skystos tešlos, o viršus baltymų "kalnai", pabarstoma cukraus pudra, kuri primena sniegą kalnuose.

Velykinis pyragas (Reindlinge) - mielinis pyragas kepamas aukštame inde - receptas.

Rožinis pyragėlis (Punschkrapfen) - biskvitas prisigėręs romo, abrikosų džemo - receptas

Austriški Tortai

Linco tortas (Linzer torte) vienas is seniausių pasaulyje receptų. Tešla su daug riešutų, įdaras juodų serbentų ar kita rūgštesnė uogienė. Atskirtas postas Linco tortui.


Sacher tortas (Sacher torte) - visa pagarba Sacher tortui dėl glotnios glazūros, šokolado, šiek tiek abrikosų džemo. Šis tortas pirmą kartą užtiktas British Bake off šou.

Riešutinis tortas (Esterházy torte) - riešutinis biskvitas su sviestiniu pertepimu.


Mocarto tortas (Mocart torte) - turėtų būti pilnas skonio šokoladinis, riešutinis tortas. Užtiktas receptas...

Daugybė yra ir kitų tortų, kaip Imperatoriaus tortas (Imperial torte), Klimto tortas (Klimt torte) tad liks dar erdvės įsigilinti kitam kartui.








Comments