Skip to main content

Dzūkiška banda pečiuje

Dzūkiška banda ant kopūsto lapų
Dzūkiška banda ant kopūsto lapų

Nulupti kopūsto lapai nuo kugelio kepto pečiuje
Nulupti kopūsto lapai nuo kugelio kepto pečiuje


 Norėjosi krosnį kūrenti, tad beliko tik nuspręsti, ką toje krosnyje kepti. Picoms morališkai nebuvom pasiruošę, troškinys netroško čirškintis pečiuje, tad tobulas patiekalas yra kugelis. O man norėjosi  išbandyti dzūkišką variantą - bandą. Paskaičiau receptus ir pagrindiniai keli skirtumai tarp aukštaitiško plokštainio ir džūkiškos bandos, kad aukštaičiai į kugelį iš karto riebalo pila, o dzūkai mirko riebiame padaže bandas ir tada puode tušina bandą. Dar dzūkai ant kopūsto lapų kepa savąsias bandas, o likusieji - skardose ar keptuvėse.

Ilgai neplepant, prikasiau bulvių, draugiškai prilupom, sutarkavom bulves su pora svogūnų, nusunkėm šiek tiek skysčio, įpylėm virinto pieno, įmušėm kiaušinių, supylėm pačirškintus spirgus ir kepėm pečiuje 1 val 10 min mažoje keptuvėje ant kopūsto lapų maža bandą. Papildomai pridėjom 15 min didelei skardai, kad iškeptų pečiuje. Ištraukėm iš pečiaus, uždėjom sviesto gabaliukų ir apkloję šiltai dar pakaikėm 10 minučių.

Skanu buvo lupti kugelį nuo kopūsto lapo, o dar skaniau buvo aukštoje skardoje gerai paskrudę šonai...

Drąsiai rašau aukštą balą kugeliui, bandai pečiuje, nes visai verta kurenti 2,5 val duonkepį pečių, kad gautum storo ir gerai apskrudusio kugelio. Nuotraukų storo kugelio nėra, tad teks tikėti mano rašliava.

O pagardas prie kugelio buvo įmantresnis - trinta varškė su pienu, čiobreliais ir petražolėmis.

Greit iš pečiaus ištrauktas kugelis dingo iš lėkštės
Greit iš pečiaus ištrauktas kugelis dingo iš lėkštės


Comments