Skip to main content

Medaus tortas

Kepėm vaakar su vaikais medaus tortą, jį esu dariusi tik vaikystėje su mama. Man rodos, kad aš tuomet buvau atsakinga už lakštų kočiojimą, o vakar mano beveik 7-metė ir kočiojo, ir kremą tepė, iš trupinius malė ir tais trupiniais aplipino visą tortą. Jos gimtadienis, jos tortas, jos ir torto gaminimo procesas.

Receptas iš Beatos klodų, tad susirasit lengvai.
Reikės:
250g medaus. Naudojau savo tėvo medų su pasididžiavimu.
200g sviesto
100g rudo cukraus
100g paprasto cukraus
Pusė šaukštelio cinamono
2 šaukštu grietines
2 kiaušinių
Žiupsnio druskos
700g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių

Kremui reiks:
3 indelių 30% grietinės po 400g
1 citrinos nutarkuotos citrinos žievelės
1 citrinos išspaustų sulčių

Merdaus torto blynų gamyba:
Į puodą sudedam medų, sviestą, išlydom ir tuomet supilame cukrų, nuolat maišant ant vidutinės ugnies ištirpdom cukrų. Šiek tiek pravesinam ir supilam grietinę, suplakame kiaušinius ir supilame į nekarštą masę, įberiame druską. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, padarome miltuose duobutę ir supilame medaus masę. Išmaišome, suminkome miltus ir gan minkštą tešlą suvyniojame į plėvelę ir įdedame į šaldytuvą. Kad greičiau atvėstų ir sutvirtėtų galima ir į kamerą įkišti.

Pabarstome stalą miltais ir kočiojame blynus. Iškočiojam 3mm blynus, uždedame lekštę ar puodą ir apipjauname. Subadome blynus šakute ir kepame 12-14 min 180C orkaitėje, kol paruduos. Gausis 9-12 apie 20cm skersmens lakštų, kol vienas kepa, kitą iškočiojam. Laikui imlus reikalas, gal su vėjeliu orkaitė sutrumpintų viską bent valanda. Paskutinį blyną suformuojam, o likusius tešlos gabalus iškepame kartu, paskui juos sumalsime.

Torto surinkimas:
Lakštus aptepame stipria juoda arbata (mama nedaryto taip ir puikus tortas gaudavosi), dedame blyną, pilame kremą, išlyginame kremą, dedame blyną ir kartojam visą, kol baigiasi blynai arba kremas. Iškeptus tešlos likučius sumalame su mėsmale, jeigu trupinių gavosi mažai, tai aukokit vieną blyną. Suteptą tortą apibarstome trupiniais iš šonų ir viršaus, šauname tortą į šaldytuvą susistovėti ir skanaus.
Vakai sulaužė vieną blyną, aš jį įdėjau beveik į apačią, bet rekomenduoju lūženas dėti į viršų, nes lūženos neatlaiko spaudimo ir nori dalimis išvažiuoti iš torto.


Medaus torto tešla

Subadydas blynas

Vaikiškas medaus tortas iš likučių



Comments