Skip to main content

Aukštapelkė Kaune arba kur dar pasivaikščioti Kaune

15 metų Kaune, daug kampų iššniukštinėta, daug vietukių atrasta, bet pasirodo atradimams nėra galo. Šiandien atradimų sąrašas pasipildė dviem egzemplioriais: Vaišvydavos pelke (pažintinis takas) ir Margininkų mažute bažnytėle.
Šmirinėjau po Panemunės šilą, kol mane pričiupo lietus. Debesėlis kabojo riebus, bet nesutrukdė beveik sausai nusibelsti iki mašinos ir atrasti dar vieną pasivaikščiojimo objektą. Pati turbūt niekada nebūčiau radus, bet turint gerą vedlį viskas yra įmanoma. Taip atradau "Dubravos rezervatinės apyrubės apžvalgos taką".
Dubravos rezervatienės apyrubės apžvalgos takas
Pažintinį taką įsivaizduoju, kaip miške kokį takiuką, kur gali pasivaikščiot ir tiek, bet šis mane nustebino. Taip arti Kauno ir toks įdomus gamtos objektas - ketvirtadalis tako tai virš pelkės nutiestas medinis tiltukas. Tikra pelkė su nepalankiomis sąlygomis gyvybei vystytis, nukeipę berželiai ir pušaitės, sąmanų paklotė ir kemsynai. Įmerkus koją į tokią pelkę įdomu ar iš viso grįžtum namolio, ar ir liktų dar viena gyvybė toje pelkėje.
Takas virš pelkės
Kita tako dalis driekiasi sengire, giria ne itin sena, medžiai neskaičiuoja 100 metų, bet įdomus daiktas tame, kad kas griuvo, tas nugriuvo, kas puvo, tas supuvo. Tik takas atlaisvintas su benzininiu pjūklu, o šiaip šis miškas civilizacijos rankos nematė jau seniai. Miško pramonės pirštai čia neprisilietė ir tas labai smagu regėti. Rekomenduoju nors kartą nukakti ir pasižvalgyti po taką, takas tvarkingas ir tikrai nereikia jokios spec. aprangos ar apavo.

Comments