Skip to main content

Obuolių sūrio arba džiovintos uogienės juostelės

 Armėnijoje ir Gruzijoje mačiau ir ragavau gan paplitusį desertą - lakštus džiovintos uogienės. Kitaip tas daiktas vadinasi, bet iš esmės uogas ar vaisius paverdi, paskleidi plonu sluoksniu ir išdžiovini. Taip šį savaitgalį pagaminau obuolių sultis ir liko sulčių antro perkošimo tyrės ir kilo mintis ją išnaudoti. Ta tyrė geras daiktas, nes tokia minkšta masė ir neturi daug drėgmės. Norėdamas tokios masės nepadarysi lengvai, nes obuolius spaudžiamt žievelės ir kiti dalykai į kompostinės tarkius nukeliavo, sultys gavosi gan tirštos tai nutariau jas dar košti. Gavosi košimo subproduktas - glotni ir gan sausa masė, nes skystis nukeliavo į sultis.

Pusę masės sukrėčiau į čia pat kaime pasiūtus tris sūrmaišius, o kitą masės dalį vežiau į namus ir ten orkaitėje per kokius keturis užėjimus išdžiovinau. Džiovinau greituoju būdu - ant silikoninės formos paskleidžiau 3-4mm storio masę ir su vėjeliu užstačiau 60-70 laipsnių temperatūrą. Kaitinau porą pusdienių po porą kartų po 30 minučių su pravertom orkaitės durelėm. Gerai išdžiūvusi masė lengvai nusilipo nuo silikoninio takelio ir maistinėmis žirklėmis sukarpiau.

Kaip pasisekimo rodiklis yra vaikai - paragavo ir trynėsi aplinkui, kaip čia atsikirpus, atsiplėšus dar ir dar į mokyklą įsidėjus...

Obuolių kitoks desertas
Obuolių uogienės džiovibti lakštai - kitoks desertas


Comments