Skip to main content

Vaikiškos nevaikiškos derybos

 Šiandien anksti ryte, prieš pamokas gaunu sms su klausimu, ar galės vaikas gauti SnapChatą. 

Teko susiinstaliuoti, vėl atgaminti apie ką tas SnapChatas ir pradėti derybas. 

Pirmas derybų etapas gauti laiko sau. Taigi mano atsakymas - pagalvosiu. Dar dienai neįpusėjus užėmiau poziciją, kad SnapChatas bus už knygų skaitymą. Nieko per daug nedetalizavau, tik iškėliau sąlygą ir viskas.

Vakare klausimas vėl buvo iškeltas, tad užčiuopiau koks svarbus tas SnapChatas.

Bandė vaikas prakišti Nevykėlio dienoraščio skaitymą, tai iš karto buvo užduotas tonas, kad 3 Nevykėlio dienoraščiai atstos vieną paprastą knygą ir vienam SnapChato mėnesiui reiks 3 Nevykėlio dienoraščio knygų. Namuose visos tokio tipo knygos perskaitytos, pirkti aš jų visai nenoriu, tad atvertos durys į biblioteką. Galima nueiti ir pasiimti knygą bibliotekoje ir skaityti. 

Vaikas baisiai nenori eiti pats vienas į biblioteką, tad supratau, kad drąsos ir savarankiškumo ugdymas irgi yra svarbus dalykas. Nuėjimas į biblioteką yra prilyginamas 1-ai Nevykėlio dienoraščio knygai, tad beliktų perskaityti tik 2 knygas už vieną mėnesį SnapChato.

Namuose yra neskaitytų knygų, bet jos mano ir Kęsto vaikystės laikų, popierius rusvas, raidės mažos ir paveiksliukų nėra. Vaiko knygų paieškos sugebėjimai buvo visai pražuvę, bet ašaros kaip pupos riedėjo. Man teko siurbliuoti namus, šveisti vonią, net laiptinę išplauti, bet aš savo derybinę poziciją tvirtai laikiau. Už siurblio išjungimą vaikui teko atsiprašyri ir kai baigiau tvarkytis, ištraukiau tris rusvas knygas skaitymui:

Markas Tvenas - Tomas Sojeris

Astrida Lindgren - Mes Varnų saloje

Alanas Maršalas - Papasakok apie kalakutą Džo

Žinoma, nei viena iš tų knygų netiko, nes jos senos ir storos. Tomas Sojeris buvo įvertintas kaip 2 mėnesių SnapChato vertas.

Mano siūlymai nepaėjo ir atkakliai vaikas trynė, kad nekenčia skaityti.

Kaip nuolaidi derybininkė pasiūliau 3 anglų žodžių testus išlaikytus puikiai. Ir vėl užvirė, kad niekada nėra gavusi puikiai, kad užmiršta. Pradėjom derėtis dėl leidžiamų klaidų skaičiaus - aš 1 klaida iš 20 žodžių, vaikas - 5 klaidos iš 20 žodžių. Argumentai abiejų pusių buvo verti dėmesio, nes pastangų mažai į tuos žodžius, o jie patys nesulenda į galvą. Dar testai būna tik du per mėnesį. Atrodo, kad ir vėl pasiūlytas variantas netinka.

Tada į trasą išėjo pavėlintas kėlimasis rytais, ne 6.15, o 7.00, bandėm derėtis dėl 6.20, dėl 6.30 bet auksinio vidurio vėl neatradom. Mes su Kęstu negausim ilgesnio pamiegojimo 2 savaites.

Dar vaikas pasiūlė SnapChatą iškeisti į Pinterestą, bet šitas man variantas netiko.

Vėl grįžom prie knygų - ištraukiu neskaityto Hario Poterio kortą, visi žinom, kokio storumo ta knyga. 4 dalis buvo greit surasta ir atitempta man, įvertinau, kad 200 puslapių yra verti 1 mėnesio. Gerų knygų yra parašiusi J.K.Rowling, bet Haris Poteris ir Ugnies taurė gali dar ilsėtis.

Visai įtakai sustiprinti buvo atsliūkinta ir meiliai prašoma pagalvoti dar alternatyvų, nugaros masažiukas nuėmė vaikui įtampos, ašaros kaip upeliai irgi tą spaudimą numalšino.

Derybose buvo ir prašaliečių išstojimų - Kęstas vėliau grįžęs namo išstojo, kiek galima derėtis, reikia imtis veiksmų, o ne drėkinti ašaromis mūsų patalus. Rimtas išstojimas ir mano pozicijos palaikymas šiek tiek susilpnino vaikui pozicijas, bet noro skaityti, drąsiai žygiuoti į biblioteką, mokintis žodžius ar pavėlinti kėlimąsi neįtikino.

Kad mano saugikliai atlaikytų, man teko ieškoti šortų, kedų ir prasibėgti vakarinį ratuką. Vaikas tuo tarpu iš lovos prašė bėgiojant pagalvoti dar kokių nors pasiūlymų.

Manau, kad to SnapChato vaikui reiks, tad derybos dar tęsis. Alternatyvų yra ant stalo, bet viskas turi savo kainą.

Pirmas derybų raundas prasidėjo nuo SMS
Pirmas derybų raundas prasidėjo nuo SMS


Comments