Skip to main content

Mėmelio piliakalnis

 Važiavom pro Klaipėdą link Drevernos, Svencelės. Abi gyvenvietės smagios ir vis kviečia užsukti vėl ir vėl. O pakeliui link šių gražių gyvenviečių stūgso baisulinio dydžio piliakalnis ir tikrai ne ledymetis jį ten suformavo, o mes, žmonės jį sukūrėme. Nei medžio ant to piliakalnio, nei žolės, tik truputis žemių ir matosi iš tolo šiukšlės. Suveltos, sutrombuotos, nugyventos, sumakaluotis ir nesurūšiuotos. Jaučiu, kaip nuo to piliakalnio turėti kvapas kilti. Toks stiprus, glitus ir visai ne levandų kvapo. Nei bergamonemis, bei citrinžolėmis iš ten nedvelia. Mašinoje nesijaučia to tvaiko, bet mintys neša mane tolyn.

Tas piliakalnis status ir aukštas, susimąstau, kad reiktų mažiau vartoti plastiko ir viso kito įpakavimo, kad tik mažiau po manęs liktų šiukšlių. Rūšiuoti, dar mažiau pirkti, taisyti turimus daiktus, pirkti ilgaamžius, o ne vienadienius niekučius, mainytis daiktais ir perdaryti esamus daiktus į kitus, žinoma, panaudoti ką jau turiu.

Man patinka, kai vaikai jau moka žodį taisyti, susiūti, bet daug jų žodynuose yra žodžio pirkti. Kai pasiūlai nusipirkti iš turimos taupyklės resursų pirkimo noras apmažėja, bet niekučiai teikia džiaugsmo vaikams pusdieniui, praktiškai tiek pat kaip rimtas konstruktorius ar nauji flomasteriai.

Dar rašydama apie šį Memel piliakalnį sugalvojau, kad žmonės kaip skruzdėlės neša daiktus ir stato skruzdėlynus (piliakalnius), tik didžiausias skirtumas, kad skruzdėlės savo skrudėlyne gyvena, o mūsų žmonių į tą piliakalnį varu nenuvarysi. Visi bodimės juo, lyg tai ne mūsų kurybos (vartojimo) vaisius.

O jeigu keliant klausimą pasauliniu mąstu - ar yra apgyvendinti šiukšlynai? Pavyzdžiui ar yra koks prabangus, eko draugiškas rajonas, kuris pastatytas ant šiukšlyno? Vienas Vilniuje iš atminties išniro - Perkūnkiemis, bet jis garsėja tik santykinai žema kaina. Kokybė prasta, infrastruktūra prasta, turbūt galima praplėsti to prastumo sąrašą ir padaryti jį ilgą.

Bandžiau atrasti internete, bet tik dujų šiukšlynai gali pagaminti, bet Arabų Emiratai dar nedaro salų iš plastikinių šiukšlių :)

Comments