Skip to main content

Vaikiškos derybos #2

 5 metų vaikas būna atkaklus. Atkaklus prašyti, atkaklus gauti ir nuo prašymo iki gavimo naudoti įvairias taktikas.

Šiandien ryte vartė knygutę namuose ir užsinorėjo naujos knygutės su lipdukais. Tie lipdukai manęs nežavi, tad neplojau katučių dėl naujos knygutės, kreipiau kalbą ir kitaip bandžiau nusukti šį norą. Mano nutrinimo taktika nepasiteisino, tai ėmiausi kitos derybinės taktikos - mainų.

Mainantis svarbu identifikuoti, kas yra svarbu kitai pusei, tad penktadienį didžiausią vertę pas vaikus turi penktadienio filmukas. Pasiūliau knygutės nupirkimą mainais į penktadienio filmuką. Ne iš karto sutiko, bet labai norėjo knygutės Rytė. 

Ryte sustojom parduotuvėje, pavartė lego knygutę, bet nesiderėjo, nes iš anksto žinojo, kad negaus lego po praeito karto lego žmogeliuko praganimo. Išsirinko kitą knygutę ir nusipirkom knygelę.

Diena baigėsi, vakaras prasidėjo ir burnoje Vajana filmukas vis malėsi, knygutė ne kartą buvo priminta, bet aš laikiausi tvirtai kol nebuvo ištrauktas kitas derybinis dalykas - Ievos tortas mainais už Vajaną. Pirma į derybas buvo pasiųsta advokatė Ieva, bet pasakiau atsiųsti prašytoją pačią.

Mažoji derybininke nei per daug įžūliu, nei per daug graudžiu balsu, o pasakyčiau oriai pristatė, kad nevalgys torto ir dėl to norėtų žiūrėti Vajaną. Kai pagalvoji saldumynai yra praktiškai yra lygiavertis filmukui ir šeimos taryba pritarė filmukui.

Bandė vaikas dar laimę nors lyžtelti torto, bet atsilaikė ir vakaras baigėsi knygute ryte ir Vajana vakare, o ne pagal planą - tortas ir Vajana vakare.

Išvada gan paprasta - kai gerai suvoki, ko nori ir kas svarbu, tai paaukoji nesvarbius dalykus ir gauni sau vertingiausią dalyką. Pamoka verta posto, nes gyvenime kasdien pardavinėjam, kasdien deramės, o vaikai derasi natūraliai ir dar geriau nei suaugę. Skatinu derybas, lankstumą,  o ne buką taisyklių laikymąsi.

Comments