Skip to main content

Žirnių košė kepta pečiuje


Žirnienė kepta pečiuje
Žirnienė kepta pečiuje

 Vakarojimo meniu dažnai apsiriboja pirktiniais užkandžiais. Kažką patriauški, bet suvoki, kad naudos organizmui nėra. Maisto pramonė gerai padaro skonius, kad trokšti imti iš dubenio ir krimsnoti, imti dar ir dar.

Sugalvojau visiškai paprastą alternatyvą pirktiniams užkandžiams ar kokiems kitiems traškiams ir ėmiausi eksperimento. Paprastų skaldytų žirnių kaime visada yra, o kaimo parduotuvėlėje radau lašinukų spirgams. Taip užgimė eksperimentas pavadinimu žirnių košė, bet ne paprasta košė, o troškinta duonkepyje.

Žirnių košei reiks:

Apie 0,5 litro sausų skaldytų žirnių

Bryzas lašinių (įtariu kokie 300-400g)

2 svogūnai

Alyvuovių aliejaus

Apie 50g sviesto 

Druskos, pipirų

Žirnių košės gamyba

Užmerkiau žirnius per naktį, bet gavosi taip, kad mirko tie žirniai 24 valandas. Paviriau žirnius apie 30 minučių, bet jie liko nepilnai išvirti. Verdant ilo putos, tai jas nugriebiau.

Apvirti, bet neišvirti žirniai
Apvirti, bet neišvirti žirniai

Svogūnus smulkiai supjausčiau ir pakepiau su alyvuogių aliejumi, išėmiau iš keptuvės ir atidėjau. Lašinukus taip pat smulkiai supjausčiau ir ant mažos ugnies paspirginau, į pabaigą suverčiau svogūnus ir nukėliau nuo ugnies.

Pakepinau svogūnus žirnių košei
Pakepinau svogūnus žirnių košei


Spirgai paruošti žirnių košei
Spirgai paruošti žirnių košei

Apvirtus žirnius perpyliau į puodą be plastmasinių detalių, įpyliau vandens, supyliau spirgus su svogūnais ir įdėjau sviestą. Viską išmaišiau, uždengiau folija ir sandariai apkamšiau kraštus, kad nei garas neišlėktų dar uždengiau metaliniu dangčiu. Pašoviau puodą į duonkepę krosnį, kur prieš pusvalandį kepė picos ir palikau tušintis apie valandą, o gal šiek tiek trumpiau, bet gal ir ilgiau...
Žirnienė prieš pašaunant į pečių
Žirnienė prieš pašaunant į pečių

Žirnienė ištraukta iš pečiaus
Žirnienė ištraukta iš pečiaus

Išėmiau puodą ir maloniai nustebino apskrudę kraščiukai ir dugnas. Apskritai žirnių košė pavirto šilkine tekstūra, kai gavo pečio karščio.  Nuotraukos tikrai neatspindi šito gerio, bet pilvai mėgavosi šia koše po šaukštelį.

Žirnienė apskrudo pečiuje
Žirnienė apskrudo pečiuje


Prisiruošimo su šia žirnių koše daug, bet darbo visai nedaug. Apibendrinant, košė gavosi glotni ir labai verta dėmesio ir puikiai tinka vakarėlio metu, kai prieš tai krosnis buvo iškūrenta picoms ar bandelėms. 

O kad būtų įmanoma mėgautis šiuo patiekalu ir paprastai, tai visuomet pečių galima pakeisti orkaite. 

Comments