Skip to main content

Karalienes Bonos Pyrageliai su marcipanais

Skaitau knyga apie Karalienę Boną ir smagi knygos dalis yra apie atkurtus ar bent jau pritinkamus valgius XVI amžiuje, kaip tie valgiai atsispindi mūsų lietuvių kasdienybėje, kaip tie patiekalai buvo iš pradžių ir kaip jie mutavo per amžius.
Knietėjo išbandyti Bonos dvaro virtuvę, bet neprasidėjau su kaplūnu ar karveliais, ėmiau vieną iš paprastenių receptų - marcipaninius pyragėlius.

Karalienės Bonos Marcipaniniai Pyragėliai

Marcipaninis idaras:
100g migdolų
100g cukraus
žiupsnis cinamono
rožių vandens (neturėjau ir nedėjau)

Mano nuostabai marcinanine masę visiškai paprasta pasigaminti. Tiesiog užpyliau šviesius (šiemečius) migdolus verdančiu vandeniu ir palaikiau 20 min. Luobelė itin lengvai nusiėmė, su blenderiu sutryniau midgolus, cukrų, baigiant trinti subėriau cinamoną.

Gavosi nemažas gniužulas įdaro.

Toliau ėmiausi tešlos ir čia knyga pakišo man koją.
4 tryniai
150g cukraus
vanilės ekstrakto
120g sviesto
600g miltų (nuojauta sake visų nedėti, nuojato vedina subėriau 550g ir buvo baisiai per daug).

Taigi su tešla nepasisekė, ir man dvi hipotezės: arba neparašyta, kad reikia kokio skystimo įpilti, arba miltų reik žymiai mažiau dėti (pradėti su puse).

Trynius išplakiau su cukrumi, vanilės ekstraktu iki baltumo, išlydytą sviestą sypyliau, subėriau miltus, mikseryje pasidarė gražios granulytes kaip smėlis.
Iškrėčiau smėlį ant stalo, įpyliau 3 kartus po 20ml vandens ir vis tiek mažokai skysčio buvo. Tad kitam kartui bandyciau dėti 300g miltų ir žiūrėti, kas gaunasi.

Vargais negalais iškočiojau 2-3mm tešlos lakštą, išspaudžiau rutuliukus blyniukus, įdėjau marcipanų rutuliuką, perlenkiau per pusę ir su šakute užspaudžiau kraštelius.

Kepiau 20-25min 180° orkaitėje. Išvaizda dėl miltų perteliaus ir tešlos nevientisumo netobula, bet marcipaninis įdaras padarė savo darbą. Iš 20+ pyragėlių lėkštėje liko tik 2... Dali tešlos įdėjau į šaldytuvą, gal ten pabuvusi pagerės tešla ir bus sukalbamesnė... gal...

Beje, pyragėlius ir marcipaninę tešlą gaminti padėjo Ieva. Mačiau, kaip gnaibo marcipaninę tešlą ir valgo, tai vien dėl to užskaitau šį receptą :)

P.S. paieškojau internete proporcijų ir teks kitą kartą su 200g miltų startuoti  ir žiūrėti, kas gaunasi. Labai panašų receptą radau daniską - Marzipan stuffed cookie or Dutch gevulde koeken.

Comments