Skip to main content

Jonavos slidinėjimo trasa

Šį tobulai gražų, žiemišką sekmadienio rytą išsiruošiau į netoliese esančią Jonavos slidinėjimo trasą. Kaune slidinėjimo trasų nėra, tad mintyje prasukau savo galimybes ir apskritai pasirinkimą slidėnėjimų trasų netoli Kauno:
- Jonavos slidinėjimo trasa
- Liepkalnis Vilniuje - daug trasų, bet nuojauta sakė, kad tokiu geru oru Vilniaus kalnas turėtų būti apgultas sniego mėgėjų.
- Kalitos kalnas Anykščiuose - mažai trasų, važiuoti dar toliau. Galima būtų pas mamą užsukti, Kavarsko koldūninėje padūmoti, bet atkrito.
- Aukštagirės kalnas Šilalės rajone - neištyrinėta, tad atkrito
- Lenkija - tolokai, ir vienai belstis ne itin įdomu
- Mortos kalnas Plungės apylinkėse - net nesvarstytas, nes nežinojau
- Utrių kalnas Klaipėdos rajone - net nesvarstytas, nes nežinojau
- Snow Arena Druskininkuose - atkrito dėl atstumo, uždaros erdvės
- Birštonas - uždaryta
- Alytus - uždaryta

Sugalvojusi važiuoti slidinėji 10 val, mašinoje sukioti vairą pradėjau 10.40, tad susisukau operatyviai, ypač, kad inventorių teko iš visų užkaborių susirinkti į vieną vietą. Išvažiuodama iš Kauno tik užmečiau akį, kurioje maždaug vietoje yra trasa ir išlėkiau. Nulėkiau prie Jonavos arenos, trasa matosi, bet nuo arenos niekaip neprasimuši iki trasos. Rodyklių nėra, bet įtarių, kad tai gan nedidelio miesto specifika - visi žino, kas ir kur. Niekam apart atvykėlių klausimų nekyla.

Pirmas įspūdis apie Jonavos slidinėjimo trasą

Tik atvykus pasitiko gan erdvi parkavimo aikšelė šalia trasos, lengvai radau vietą automobiliui. Tiesa, iš karto nužvelgiau, kad žmonių gausu, prie keltuvo apgultis, bet tai nei kiek nesumažino mano pasiryžimo paslidinėti.
Trasa yra dauboje ir puikiai gamta sudėliojo du šlaitus, vienas mažytis rogutininkams, pašikniukininams ir kitiems šeimos nariams, kurie nuosekliai stebi, kaip jaunimėlis mėgaujasi sniegu, lėkimu nuo kalniuku, tuomet lipimu viršun.
Kertinė infrastruktūra yra pačiame centre ir čia 2 pasirinkimai: kasa ir/arba nuoma. Kadangi nuomos man nereikia, tad nutipenau prie kasos. 2 valandos po 2 eurus ir aš jau stoviu su bilietu, popierėliu su skylute ir užtraukiamu pastmasiuku. Nuojauta sako, kad tas kartoniukas su skylute ir pradžios, bei pabaigos laiku yra mano leidimas naudotis keltuvais, tad prie -8 laipsnių, nusiimu pirštines ir bandau maigyti, kišti tą plastmasinį "chamutą" prie užtrauktuko galiuko. Man pavyksta ir aš išdidžiai atsistoju į eilę.
Jonavos slidinėjimo trasa kaip didelis lovys su bugeliu šone
Jonavos slidinėjimo trasa kaip didelis lovys su bugeliu šone

Pasijutau kaip vaikystėje, kai stovėjimas eilėse buvo dalis tavo gyvenimo, kai būdavo tiek norinčių pirkti ir tiek mažai norinčių parduoti, kad tekdavo stovėti eilėse dėl visiems švento dalyko - deficito. Pareflektavau, kad tas bugeliukas yra baisus deficitas ir visi ramiai, nuosaikiai stumasi po 20cm per pusę minutės link deficito - bugelio. Kaip ir kiekviename sambūryje žmonių, atpažįsti prieš tai šalia stovėjusius žmones ir pradedi bendrauti. Tai žiūrėk porelė snieglentininkų gerai nusiteikę šnekučiuojasi, vaikinukas bando bumbėti, mergina optimistiškai pateikia galimybes: slidinėti arba neslidinėti. Iš jų sužinau, kad į Jonavą reikia važiuoti tada, kai sninga - žmonių būna nedaug, sniegas pūrus - tiesiog tobula. Jie taip pat pasakojo, kad šeštadieniais būna mažiau žmonių (maždaug pusė tiek), darbo dienų vakarais keltuvas būna irgi ne taip apkrautas. Šiaip eilėje slenkančių žmonių nuotaika ir ramybė buvo superinė, nei kas bandė gudrauti, tiesiog visi (ne)kantriai iškentė tas ~5-10 minučių laukimo.
Eilės Jonavos slidinėjimo trasoje
Eilės Jonavos slidinėjimo trasoje

Trasos Jonavoje...

Jonavos slidinėjimo tinklapyje nupieša kelios trasos: raudona, geltona, žalia, bet aš sakyčiau, kad yra 2 tasos: raudona ir mėlyna, nes žalios trasos kraštu tipeno snieglentininkai, kurių patirtis nepriaugo prie bugelio. Raudona trasa šiek tiek panaši į alpių raudonas trasas, o pagrindinė Jonavos trasa yra kaip lovys, va čia ir yra viso ko smagumas. Kai gali judėti nuo vieno lovio krašto iki kito ir kad būtų šiek tiek smagiau - mažas trampliniukas gale. Taip, trumputė mėlyna trasą alpių terminais.

Kodėl vertėtų sugrįžti į Jonavos slidinėjimo trasą?

Bugelis - patogus pažengusiems, tolygus tempimas. Tiesa, neįgudusieji nespėja pagauti, teškiasi visai netoli. Operatoriai greit sustabdo visą bugelį ir maloniai padeda visiems krituoliams.
Atmosfera - pirmą kartą išgirdau taisykles per garsiakalbius Lietuvoje, pirmas 6 taisykles girdėjau ir tikrai tiesą kalbėjo, viso gal 10 taisyklių diktorius įgarsinęs. Taisykles leido tik vieną kartą per mano 1,5 val slidinėjimo laiką, kitu metu skambėjo visiems įtinkanti muzika.
Varlynas - platus, labai platus varlynas, arba geriau sakyti erdvė vaikams važinėtis su rogutėmis.




Comments