Skip to main content

Laiko valdymo technikos: Pomodoro, GTD ir kt.



Vėl senas, naujas dalykas arba šiek tiek gilesnis prisilietimas prie laiko valdymo. Net ir dabar diena prabėga ganėtinai greitai ir laiko ne tiek jau ir daug lieka savišvietai, atradimams ir kitiems maloniems dalykams.
Gal ir vėl grįšiu prie anksčiau iškilusios minties - naujas dalykas kasdien? Gal? O šiandien užkliuvo laiko valdymo skyrelis, kas tas per daiktas Pomodoro, GTD, laiko paskyrimas ir k.t.
Laikas lyg ir puikiai išmatuojamas dalykas, turim laikrodžius, turim telefonus ir visokius kitokius matuoklius, bet jis taip greitai prabėga. Nebent stovi eilėje banke ir lauki, kada ateis tavo skaičiuko eilė arba lauki visuomeninio transporto, kuris turi atvažiuoti po 10 min, o kojas gelia žiemos šaltis. Tuomet laikas sliūkina vėžlio greičiu. Va čia ir yra paradoksas, laikas laukiant ir laikas pats sau. Bet šis postas ne apie tai, o apie laiko valdymą ir jo technikas.
Versle yra trys laiko praleidimo būdai: mintys, pokalbiai ir veiksmai. Na ir žinoma, pertraukimai arba sutrukdymai, kaip priminimai, skambučiai, sms, socialiniai tinklai, el.paštas. Lyg nieko ir nenutinka, bet dėmesys nubėga kelioms akimirkos, o gal ir ilgiau.

Užkliuvo sąvoka Pomodoro, kas tai? Pomodoro tai laiko sudėliojimas į 25 minučių dėžutes. Susiplanuoji darbus, dirbi per tuos Pomodoro intervalus, po kiekvieno pomidoro (Pomodoro) darai 3-5 minučių pertraukėlės, po 4 pomidorų darai ilgesnę 15-30 minučių petraukėlę. Gal ir nieko, bet juk ne visi darbai yra 25 minučių ilgio, negali klientams pasakyti... neskambinkit, nes aš dabar pomidorinuosi :)

Kita sąvoka GTD (Get Things Done). Thing šiuo atveju yra bet kas: užduotis, skambutis, el.laiškas, bet kas, kas reikalauja atsako. Daiktai iš principo susideda iš apibrėžtų, žinomų darbų ir netikėtai iškilusių dalykų. Pirmuosius mes žinome ir esame susiplanavę, o visi kiti iškyla netikėtai. Visus daiktus GTD sudeda į dėžutes, kurios apima kalendorių, šiukšlinę, ateities sąrašą, informacijos sisteminimą arba ... ar tai galima atlikti per 2 minutes. Jeigu užduotis reikalauja 2 minučių dėmesio, tai reikia ją atlikti dabar. Ir viskas kasdien sukasi ratu, susiplanuoju aiškias užduotis kalendoriuje, iškyla netikėtos užduotys ir kartą per savaitę peržiūriu viską didesniu planu.

GTD graph
GTD technika. Source
Tiek šiam kartui apie laiko planavimą.

Source:
http://www.lifehack.org/articles/productivity/the-pomodoro-technique-is-it-right-for-you.html
http://lifehacker.com/5986518/the-simple-secret-to-time-management-jedi-time-tricks
http://www.entrepreneur.com/article/219553
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_management
http://en.wikipedia.org/wiki/Getting_Things_Done
http://www.tmtds.com/time-management-that-doesnt-suck-sample-chapter.pdf

Comments