Skip to main content

Free is not sustainable - nėra pinigų, nėra tvarumo, ilgalaikiškumo

Free is not sustainable. 
Nemokamai... Ar būtų idealu, jeigu viskas būtų nemokamai? Maistas, būstas, kitų poreikių tenkinimai - NEMOKAMAI? Čia turbūt galioja mano mėgiama taisyklė "VISKAS yra NIEKAS", taigi jeigu viskas yra nemokamai, tai ir tu tampi nemokamas. O mes esam išskirtiniai, brangūs individai. Viskas nemokamai, išskyrus mane. Vėl krypstu į dar vieną mėgiamą mintį "visi lygūs, bet yra lygesnių". Kiti lygūs, bet aš išskirtinis.
Viskas ir niekas, taip dažnai šie du apibūdinimai varijuoja šalia, nors abu antonimai ir turėtų vienas atspindėti begalybę, o kitas visišką 0. Viskas arba nieko: noriu visko, noriu nieko. Ko aš noriu?

Grįžtu prie šio dienos TED konferencijoje nuskambėjusios frazės - Free is not sustainable. Kontektas - savanoryste pagrįstas daržovių auginimas šaligatvių ploteliuose. Įkvepiantis partizaninio marketingo pavyzdys, kai reikia tik šiek tiek įrankių, noro ir rankų darbo. Kam auginti žolytę ir ja rūpintis, jeigu galima tokiomis pačiomis pastangomis užsiauginti maisto, maisto kuris bus skanesnis nei pirktas iš parduotuvės, ilgai transportuotas, ilgai gulėjęs lentynoje. Kažkas panašaus yra svogūnų laiškų ar pipirnės auginimas ant palangės, bet maštabai ne tie. Mano palangę mato tik draugai, kurie ir šiaip panašiai masto, nes yra draugai :)
TED konferencijoje Ron'as mestelėjo dar vieną mintį - "jeigu vaikas augins pomidorą, tai jis ir valgys pomidorą". Jeigu jis nežinos, kas yra pomidoras, tai ir valgys greitą maistą, nes tik tokį maistą ir pažinos.
Partizaninis marketingas - daržininkystė šaligatviuose:
   - auginti nesunku,
   - auginti gali visi,
   - auginti smagiau ne vienam,
   - auginant mokomasi, iš kur atsiranda daržovės,
   - keičiama mąstysena,
   - lavinami vaikai,
   - lėtas maistas yra užaugintas su meile,
   - išnaudojami žali plotai naudingai.

Šio posto įkvėpėjas - Ron Finley ir Ted konferencija http://www.ted.com/talks/ron_finley_a_guerilla_gardener_in_south_central_la.html

Comments