Skip to main content

IT HR arba kačių ganymas

Postas pradėtas prieš kelis mėnesius ir tik dabar užbaigtas ir viešinamas...

Grįžau į gyvenimą po mokslų, tad vėl nuotaika apėmė prisivyti, išgirsti ir šiaip atšviežinti žinias. Kurią čia dieną pasitaikė po ranka straipsnelis - žmogiškųjų išteklių valdymas IT srityje. Ši tema aktuali, kaip niekad ir visai neblogų įžvalgų pasisėmiau.
Kelios man patikusios ir įstrigusios į atmintį mintys:
 - Herding cats - kačių ganymas. Jau matau akyse bandą kačių, jos gražiai ir tvarkingai guli ant žolytės, taip civilizuotai duodasi ganomos. Ar dar nepaėmė juokas? Ar katės leidžiasi ganomos? Katė gudrus padaras, ateis kada nori, išeis kada nori, žais kada nori, ką nori ir su kuo nori, miegos kiek nori ir kada nori. Gal ir yra išdresiruotų kačių, bet apskritai tai itin savarankiški gyvūnai, kur bandos instinktas nėra jau toks artimas joms. Koks panašumas tarp kačių ir programuotojų - turintys galimybę lengvai pasirinkti, viena HR valdymo sistema netinka visiems, jiems reikia žaidimo, jei mėgsta daryti, tai kas jiems patinka.
 - Atlyginimas, bet ar tai viskas kuo reikia motyvuoti? Minima, kad programeris nė piršto nekrutins, jeigu jam už tai nebus atlyginta - kas tiesa, tas nemelas. Teikiantis pasitenkinimą darbas ar šiek tiek geriau mokamas darbas be perspektyvų? Ką rinktųsi kiekvienas mąstantis ir galintis rinktis žmogus - manau, kad programuotojas jokia išimtis.
 - Pašaliniai darbai nemėgstami. Susirinkimai, biurokratija, lindimas ir aiškinimas ne ką, o kaip daryti. Tikras programeris mėgaujasi savo kodu ir pašaliniai darbai erzina ir demotyvuoja.
 - Klausymas, atsakymas ir liaupsinimas. Programuotojai suvokia, kad bosas nesuvokia, ką jie daro, bet  tai nereiškia, kad jie daro nevertingą darbą. Programeriui reikia net tik darbo, bet ir atsako (feedbacko) ir liaupsių. Liaupsės ar pagyrinimai kaip sviestas košei. Programeriai nori darbo pripažinimo ir įvertinimo, bet suveikia ir kritika. Vienam morka, kitam lazda...
 - Viskas sukasi apie žmones, tik po to apie technologiją.

Managing and motivating developers...

Comments