Skip to main content

Atnaujintos istorijos ir geografijos žinios

Darbo diena, kai nereikia dirbti... Skamba keistai ir Ieva liko nesupratusi šios šventės esmės, o ir mes nešvenčiame šios nedarbo "darbo" dienos šventės, tik šį kartą išširuošėme į tolimesnį Lietuvos kraštą, į Medininkų pilį ir šalia jos esantį aukščiausią Lietuvos kalną - Aukštoją.
Medininkų pilis viena iš nedaugelio išlikusių gardinio tipo pilių Lietuvoje: Trakų pusiasalio, Panemunės, Kauno, kur perimetru buvo sumūryta stora, aukšta tvirta siena atremti priešininkus, dažnai šias pilis juosdavo vandens telkiniai, bokštai tarnaudavo kaip prieglobstis, o šaudymo angos leisdavo priešam nusiųsti linkėjimų strėlių pavidalu.

Medininkų pilies plotas 2 hektarai, erdvė kieme didelė, eksponatų maža, tad iš karto nutipenome link vienintelio likusio ir atstatyto pilies bokšto, kuriame įrengtą ekspoziciją 5 aukštuose.
Pirmame aukšte šiek tiek istorijos apie gardinio tipo pilis tiek Lietuvoje, tiek dabartinėse Baltarusijos žemėse. Antrame aukšte šių dienų paveikšlas, ginklai, trečiame buities rakandai, 4 aukšte medžioklės trofėjai, o penktame - menė. Palipėjus aukštyn - apžvalgos aikštelė, tiesa, vaizdas gan nykokas, pasigedadu Panemunės pilies Nemuno vingio ar kažko panašaus.











Šovėm 2 zuikius vienu kelionės šūviu ir aplankėme aukščiausią Lietuvos kalną - Aukštoją. Mokyklos laikais tokio kalno net nežinojau, o dabar ši niekuo neišsiskirianti kalvelė yra pakrikštyta aukščiausiu kalnu virš jūros lygio. Infrastruktūra šiek tiek aptvarkytą, bet neišspręstas priėjimas prie šio kalno, kai parkavimas yra netoliese esančios privačios valdos, o pesčiųjų takelis eina tolėliau. Ta vietinės sodybėlė plėšė tralialiūškę per garsiakalbius, tad užsidėjo nemenką minusą. 
Grįžtant mintimis prie Aukštojo - patį tą aukščiausią tašką ženklina pora akmenėlių, šalia įrengtas medinis apžvalos bokštas, tad gera pradžia, bet reiktų dar daug energijos įdėti, kad būtų malonu į šia vietą užsukti.





Comments