Skip to main content

Cikaga ir visas po truputi

Gera ta Cikaga... Buvau ne koki ispudi susidariusi apie visa Amerika, po Pitsburgo. Gal del to kad jis daugiau industrinis, ar mazesnis nei Cikaga.

O cia visko daug, ypac patinka man tos "Open House Chicago" dienos, kai atsiveria durys, kurios siaip buna uzdarytos. Daug dangoraiziu apziureta, keletas architektu biuru, daug istoriju isgirsta apie tuos pastatus. Lyg jie visi paprasti tokie monstrai, bet kai isgirsti ju istorijas, jie visai kitaip nusidazo.

Aplankem rotuse "City Hall" ar siaip svarbiausia pastata Cikagoje, ir Kestas pasedejo mero kedeje. Toj saleje buvo filmuotas Boss, kur abu ziurejom.

Banko saugykla - kai per filmus rodo, kad pragrezia didelio seifo duris ir iena i saugykla. Na tai tos durys realiai yra baisiai dideles... tokios gryno kokybisko metalo. Ispudis geras...

IBM statytas pastatas - priesistore - kai architektas projektavo pastata neatsizvelgdamas nei i aplinka supancia pastata, nei i grunta. Tas pastatas galejo buti pastatytas be kuriame pastate, nebutinai Cikagoje.  Na turbut buvo gerokai zymus, kad tai galejo leisti. Interjeras nepaseno, nors ir pastatas statytas 70-aisiais.Isores dezute paprastas, stiklas ir metalas.

Pastatas be vidiniu pertvaru. Nuvede siandien mane i pastata, kuris buvo trumpai pristatas, kaip is serijos - architektura. Uzkylam i kazkelinta auksta, o ten viena erdve su senu grindu likuciais, kai kur kabaliuojanciais kabeliais ir daugiau nieko - tuscia. Na jausmas man dvejopas: ir ko cia Kestas mane atitempe, ir kas cia per apleistas aukstas? Na bet apie viskas po truputi. Savanore (70+), garbingai pasikabinusi segtuka su "Docent" paaiskino, kur cia viskas pakasta. Siaip pastatatas neturi vidiniu atramu, metalo kolonos issoreje, o salia esantis aukstesnis, bet siauresnis pastatas atlieka visas pagalbines funkcijas, kaip liftai, vedinimas, kanalizacija. Na ideja tikrai gerai, imi patalpas ir susidelioji erdves kaip nori.

Arhitektu kalve irgi buvo aplankyta, gaila, kad mazai mus po vidu vedziojo, bet dirbtuves vis tiek uzmaciau. Na ten irankiu, kuriu kaime tikrai prireiktu, na ir pjauti, ir slifuoti, ir siaip ten visko daug galima pasidaryti. Geras butu man zaidimu kambarys... Uzsibuciau as ten.

Baznycios. Kazkaip mes jas nuraseme... net nelabai i jas uzsukam, tik i viena virs dangoraizio sulipdyda uzlipom, bet ispudzio nepadare. Auksciausia virs gatves lygio koplycia pasaulyje, bet tik tiek. Pastorius gyvena 3 zemesniuose aukstuose. Na istorija tokia, kad koplycia prilipde, kai buvo nuspresta padailinti negrazius dangoraizius.

Comments