Skip to main content

Lenkija ir naujas terminas "Aplenkinimas"

Pasidarėm trijų dienų kelionę su draugais  po Lenkijos kitą pusę ir aplankėm: Malborką, Gdanską, Sopotą, Gdynią ir Helą.
Važiavom su mašina pro man nepažintą ir nekeliautą Lenkijos pusę, Varmijos Mozūrų+Pamario. Pirmas įspūdis keliaujant Varmijos Mozūrų kraštu - ne Lenkija, akivaizdžiai trūksta taip Lenkijoje mėgstamų daugybės reklamų. Reklamos stendų beveik nebuvo, o jeigu ir buvo tai nei dydžiu, nei spalvomis negadino vaizdo keliaujant. Visas šis kraštas nusėtas gražių raudonų plytų namukų su čerpiniais stogais - akivaizdžiai trūko neaptinkuotų blokių namų, ryškiomis spalvomis nudažytų namų, reklamos ir kitos bjaurasties. Su draugais atradom naują terminą - "Aplenkinimas", kai gražų daiktą subjauroji, kaip sugalvoji: nudažai ryškiai ar stilizuotais ornamentais, prilipdai netikusį priestatą, užklijuoji namo fasadą plytelėmis iš vonios, galų gale pristatai reklaminių stendų kur pakliuvo.

Pirmas sustojimas - Malborkas

Malborkas, kaip paaiškėjo turi itin didelę pilį, užimančią 20 ha. Pasiskaičiau, kad tai didžiausia pilis pasaulyje pagal užimamą teritoriją. Pastatų daug, net pavydas apima, koks grožis gali būti, bet... kažkas čia ne taip. Trūksta jausmo, kad malonu ir smalsu vaikščioti. Pliusas uždėtas ir turbūt aš ten negrįšiu greitai :)

Antras sustojimas - Gdanskas

Apėmė pasigėrėjimo jausmas, kurio  taip trūksta vis pravažiuojamoje šalyje pakeliui į Europą. Įspūdį padarė miesto architektūra, bromeliai, aikštės, gatvės, namai, jų fasadų dekorai, kur nekur užmatytas vidaus dekoras. Gdanskas - nuostabus pajūrio miestas, turintis savitumo, jaukumo ir neaplenkintas. Gal šiame mieste galioja kitos reklaminių stendų taisyklės, kad nesubjaurojo viso grožio?

Comments