Skip to main content

Crème brûlée gaminimas

Pagaliau išaušo ta diena, kai namuose gaminau Crème brûlée. Suflė indukus ir degiklį jau būtinai reikėjo išbandyti. Receptų pilnas internetas, patarimų irgi, tad imkit bet kurį receptą ir darykit.
Ingridientai:
- 1 vanilės ankštis (radau prekybos centre, bet kokybe nelikau sužavėta). Galima naudoti ir vanilės ekstraktą, tik rasti man jo Lietuvoje dar nepavyko. Jamie keliose savo laidelėse rodė, tad žinau, kad tokio būna ir jis labai tinka kepiniams.
- 6 kaimiškų kiaušinių tryniai
- 100 gramų cukras
- šiek tiek cukraus viršutinei plutelei suformuoti
- 500 ml 35% grietinėlės. Galima naudoti mažiau grietinėlės ir dalį pilti pieno, gausis ne toks riebus creme brulee.
Creme Brulee gamintas namuose
Creme Bruleee namuose


Eiga:
- Į puodą supilti grietinėlę ir užkaisti (vidutinė ugnis)
- Vanilės ankštį perpjauti per pusę, grūdelius nubraukti su peilio galu ir sudėti į grietinėlę, taip pat įmesti ir vanilės ankštį į grietinėlę.
- Virti iki grietinėlės užvirimo, kai užverė greitinėlė, nukėliau puodą nuo ugnies, ištraukiau ankštį ir palikau 5-10 minučių pravėsti. Per tą laiką atlikau kitus darbus.
Grietinėlė su vanilės ankštimi
Grietinėlė su vanilės ankštimi

- Į gilią skardą paklojau kepimo popierių ir sustačiau suflė indukus. (kepimo popierius neleidžia burbuliuoti creme brulee kepimo metu).
Creme Brulee indeliai
Creme Brulee formelės

- 6 kiaušinių trynius ir 100 gr cukraus išsukau su šluotele dubenyje. Svarbu neišplakti per daug, čia ne pyragas, čia oro burbuliukai yra priešas nr.1.
Tryniai su cukrumi
Tryniai su cukrumi


- Užkaičiame orkaitę - 150°С.
- Į trynių ir cukraus mišinį įpyliau pusė puodelio karštos grietinėlės ir išmaišiau su šluotele, po to dalimis supyliau ir įmaišiau likusią grietinėlę. Nepersistenkite ir čia su plakimu, gaila, bet aš čia persistengiau...
- Supilam plakinį į indukus, sustatome indukus į kepimo skardą ir įpilame į skardą verdančio vandens. Vanduo turėtų apsemti daugiau nei pusę induko.
Neiškepta Creme Brulee indeliuose
Neiškepta Creme Brulee indeliuose

- Kepame 150° C orkaitėje apie 45 minutes. Iškepęs creme brulee neturi būti skystas, konsistencija gaunasi kaip sustingusi žėlė.
- Vėsinam creme brulee apie valandą išėmę iš orkaitės ir porą valandų šaldytuve.
- Paskutinis ir smagiausias akcentas - cukraus plutelės deginimas. Ant creme brulee suberiam apie arbatinį šaukštelį smulkaus rudo cukraus, įjungiam degiklį ir lygiai deginam, kol cukrus ištirpsta ir susiformuoja plutelė.
Mano degiklis ne konditerinis, o iš statybos skyriaus. Problema su šiuo degikliu, kad jo ugnis didelė, reguliatorius nepakankamai jautus, tad galima ir namus padegti :)
Creme brulee puikiai tinka statybinis degiklis
Creme brulee puikiai tinka statybinis degiklis

Ne tobulas pirmas mano creme brulee, bet gavosi nuostabaus skonio. Reziumė - desertas neimlus laikui, paprastas ir labai skanus. Skanaus...

Po šio patiekalo lieka daug baltymų, aš šiandien juos beveik visus panaudojau kinietiškai vištienai ruošti. Radau internete pirmą pasitaikiusį receptą apie vištieną, bet staiga dingo elektra, nespėjau net visų ingridientų perskaityti, tad teko improvizuoti. Improvizacija pavyko puikiai, gavosi saldžiarūgštė vištiena su daržovių padažu ir virtais pusiau laukiniai ryžiais. Vienu šūviu nušoviau 2 zuikius šiandien :)

Comments

  1. buvo toks skanus, kad sveciai jo net negavo... ech...

    ReplyDelete
  2. Svečiai negavo, nes dar buvo neatvėsęs Creme Brulee. Šiandien svečiai gaus, liko 4 indeliai - skubėkit į svečius :)

    ReplyDelete

Post a Comment