Skip to main content

Nauja aistra - Kerlingas

Jau kelintą sekmadienį vis susirenkam žaisti kerlingą (liet. akmenslydį). Iš pradžių ėjau pabandyti, kas čia per sportas, kuris neseniai įtrauktas į olimpines žaidynes. Vis pažiūrėdavau aš tą kerlingą per olimpines, traukdavo norvegų komandos linksmos kelnes, taktika, bet ne viską aš suvokiau tame žaidime.
Pirmoje mano treniruotėje visi taškai buvo sudėlioti ir kablys į nugarą įsmigo. Įdomu ar giliai, įdomu ar ilgam - tik laikas parodys.
Kerlingas (liet. akmenslydis)
Kerlingo inventorius:
   Ledas su itin lygia danga ir specialiai lašiukais nusėtu paviršiumis. Aikštelės galuose nupaišytos namų zonos apskritimai ir dar šiek tiek papildomų linijų žaidimui apsunkinti.
   Namai - apskritimas, kuriame stovintis akmuo skaičiuojasi pasibaigus kėlinukui.
   Šluota - speciali šluota, kuria prilaikoma liksvara leidžiant akmenį ir kuria trinamas ledas, kad prailginti slydimo kelią. Slydimi kelias gali prailgėti ~10 proc.
   Batai - vienas slidžiu, kitas neslidžiu paviršiumi. Pradedantys žaidėjai žaidžia su paprasta avalyne, tiesiog ant vieno bato uždedama tapkė (slaidas) su slidžiu paviršiumi.
   Akmuo - granito luitas apie 20kg su rankena.

Kerlingo taisyklės:
Žaidžia 2 komandos po keturis žaidėjus. Žaidžiama 8 kėlinukai, kuriuose kiekvienas komandos narys leidžia po 2 akmenis. Vienas leidžia akmenį, du žaidėjai trina, kapitonas gale vadovauja. Paskutinius 2 kartus akmenį leidžia kapitonas, o 3-asis žaidėjas užima kapitono poziciją.
Taškų skaičiavimas - kieno akmuo arčiau centro namų zonoje, ta komanda laimi. Skaičiuojasi tik tie komandos akmenys, kurie yra arčiau nei priešininkų komandos akmenys. Kėlinuko rezultatas gali būti 0:0; 0:1, 0: 2; 0:3 ir t.t. Pralaimėję visuomet gauna 0, o laimėjusiesi maksimaliai gali surinkti 8 taškus.

Comments